Het was 3 jaar gelden, dat de laatste Dag van het Schaap was gehouden. Wellicht hebben veel mensen toen gedacht, dat het weer eens tijd werd om weer aanwezig te zijn. Er waren erg veel mensen, wat ook mede te danken zal zijn aan het voortreffelijke weer.

DagSchaap4

Het Swifter stamboek is al jaren met zijn stand nadrukkelijk aanwezig. Als bezoeker zul  je de stand niet gemakkelijk missen. Dit jaar was het allemaal wel zeer succesvol. De stand lag er mooi bij en werd veel bezocht door de bezoekers. Leden en belangstellenden (potentiele leden) kregen in de stand een kopje koffie aangeboden.

 DagSchaap2

De aangeleverde schapen zagen er zeer goed uit. Twee volwassen rammen A559-19386 en A559-73642 van fokker Dik Valk hadden een zeer goed exterieur en waren heel imposant. Het waren “buffels van rammen” zoals menigeen zich liet ontglippen.

De Swifter lammeren en ooi waren van fokker Ab Teunissen. Een hele mooie koppel met representatieve Swifters. De volgende dieren waren aanwezig:  Ooi 8706-43931 met haar zogende lammeren 8706- 66139, 33140 en 66141. Het vierde lam uit de huidige worp 8706-66142 werd door een andere ooi gezoogd en was niet aanwezig.

De vleeslammeren (Texelaar x Swifter) waren aangeleverd door Anton Schoorlemmer. Zo kon de bezoeker goed zien wat voor voortreffelijke vleeslammeren de Swifter kan geven. 

Alles bij elkaar een hele mooi presentatie.  Dat het goede schapen waren werd extra benadrukt doordat twee schapen uit de Swifter stand mee moesten doen met de verkiezing van mooiste schaap van de Dag van het Schaap. Hiervoor waren uitgekozen de imposante ram A559-19386 en de zogende ooi 8706-43931. Uitgeroepen tot het “mooiste schaap” werd uiteindelijk de ooi 8706-43931.

Dagschaap1

Dat de Swifter een mooi en goed schaap was wisten de Swifter fokkers al, maar dat de heer Slaghuis een zeer goede Swifterram en ooi liet meedingen voor “het mooiste schaap” van de alle aanwezige rassen,  is heel bijzonder. Dat de ooi dan uiteindelijk als winnaar wordt aangewezen is natuurlijk helemaal geweldig.

Een zeer geslaagde dag met veel PR voor het hele Swifter stamboek en in het bijzonder voor de inzenders.

DagSchaap5

DagSchaap3

Fokkerij vergelijking Swifter fokkers.

Op 7 September 2013 zijn circa 100 Swifter schapen van Fokkersdag 111 gerenomeerde fokkers tentoongesteld. Het geheel was een initiatief van 2 leden en werd mede georganiseerd door de foktechnische commissie.

Met deze bijeenkomst konden de bezoekers een indruk krijgen van het niveau van de fokkerij, en tevens vergeleken worden tussen fokkerij ideeën van de fokkers; het stamboek kent nl niet één fokkerij richting.

Wel werd duidelijk dat de jury, NSFO inspecteur Marja van Berge en een lid van de foktechnische commissie, voorkeur hadden voor grote dieren met een passende bespiering die voldoende vermogen hebben om 3 lammeren te dragen en te zogen. De benen moeten een goede hak hebben en tevens was bij de koppels voldoende homogeniteit gewenst.

De uitslag;

Beste ooilammeren;     fokker/eigenaar Ab Teunissen

Beste ramlammeren     fokker/eigenaar Karsten Bolhuis

Beste ramlam ;       fokker/eigenaar Ab Teunissen

Beste Ooien;          fokker/eigenaar AbTeunissenFokkersdag

Beste ram ;            fokker Gerrit van de Berg/eigenaar Piet Terschuur

Beste oude ooi;      fokker /eigenaar Jitse Meerstra

De Dag van het Schaap 2011 (Ermelo 18 juni j.l.) was zeer geslaagd.
De stand van het Swifter Schapenstamboek werd goed bezocht.

Vrijwilligers vanuit het stamboek schonken koffie en gaven uitleg over de ontwikkelingen van het Swifter schaap. Dit leverde veel positieve reacties op van de bezoekers.  

3-IMG_1527

Additional information